Het huidige Jongerenwerk De Schoudermantel (Stichting Jeugdwerk Bunnik) heeft een geschiedenis van enkele decennia.
Rond 1973 waren er vrijwilligers die zich inzetten voor jeugd en jongeren in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Ze organiseerden bijvoorbeeld creatieve activiteiten in de Barbaraschool in Bunnik, scouting en jongerenwerk in Odijk en jongerenwerk in Werkhoven. In 1975 gingen alle organisaties op het gebied van kinderen en jongeren samenwerken in de Raad voor Jeugd en Jongeren Bunnik (met daarin organisaties als de drie centra De Dolfijn, De Beug en La Bamba, Jong Nederland, de kindervakantieweek, scouting en de peuterspeelzaal).
In 1977 werd de Stichting Open Jongerencentra Bunnik opgericht (met daarin De Dolfijn in Bunnik, De Beug in Odijk en De Paal c.q. La Bamba in Werkhoven). In 1981 gingen de Raad voor Jeugd en Jongeren Bunnik en stichting Open Jongerencentra Bunnik samen op in de Algemene Jeugdstichting Bunnik. De jongeren organiseerden veel zelf, vooral feesten en optredens van artiesten.
In 1981 waren jongeren in Odijk op zoek naar een jongerencentrum. Na moeizaam overleg met de gemeente daarover, besloten zij de leegstaande boerderij De Schoudermantel te kraken. Een jaar later spraken de jongerencentra De Beug en de Dolfijn af samen te gaan in het gebouw De Schoudermantel. Hiervoor moest de boerderij wel verbouwd worden. Omdat er financieel te weinig ruimte was om die verbouwing uit te besteden, namen jongeren het project zelf ter hand, met een budget van 100.000 gulden. Hiervoor, en om te zorgen voor financiële onafhankelijkheid van het jongerenwerk, werd de Stichting Opbouw Schoudermantel (en later ook de stichting Open Jongerencentrum De Schoudermantel) opgericht.
Brand
De verbouwing van de Schoudermantel vond plaats in 1983 en in 1984 kon het gebouw feestelijk worden geopend. In 1985 gebeurde het ondenkbare: een Nieuwjaarsbrand verwoestte de pas in gebruik genomen Schoudermantel. De boerderij brandde bijna tot op de bodem af. Het centrum werd herbouwd. De inrichting van het gebouw werd daarbij meer specifiek aangepast op de functie als jongerencentrum. Op 20 december 1985 kon De Schoudermantel weer worden heropend. Het gebouw kreeg meer en meer de functie van een regionaal en soms zelfs landelijk bezocht uitgaanscentrum. In 1994 ging het Open Jongerencentrum Werkhoven La Bamba samen met de Algemene Jeugdstichting Bunnik (AJB) en vormden de Stichting Jeugdwerk Bunnik (SJB). Dat is nog steeds de officiële naam van de Stichting, die sinds 2010 de naam en het logo Jongerenwerk De Schoudermantel gebruikt. In het huidige werk zien we terug waar de stichting zich naar toe heeft ontwikkeld, een allround jongerenwerk, met uitgaans- en recreatiemogelijkheden en oog voor jongerenwelzijn en educatie.