Deze column stond in november in Het Groentje: Volgens de laatste cijfers van het RIVM, kampt 35% van de Nederlandse jongeren met mentale klachten, voelt 45% zich eenzaam en denkt 14% wel eens aan zelfdoding. Verontrustende cijfers. Er ligt niet één specifieke oorzaak aan ten grondslag, maar in een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt zijn er wel wat zaken aan te wijzen.
De opkomst van technologie en sociale media heeft een impact gehad op het welzijn van jongeren. Ze worden blootgesteld aan online pesten, negatieve vergelijkingen en andere stressfactoren die hun mentale gezondheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast staan jongeren vaak onder druk om te presteren, zowel op school als in hun persoonlijke leven. Dit kan leiden tot stress en angst. Ook
lastige thuissituaties kunnen zorgen voor een minder stabiele start in het leven, en daar komen dan nog problemen bij die in de wereld spelen als oorlogen en de klimaatcrisis. Kortom een optelsom van factoren die de stress en mentale klachten onder jongeren verhogen. Gelukkig is er steeds meer aandacht en openheid voor de mentale problemen van jongeren. Ook in de media, zie de uitzending van ‘Een Vandaag 2-10-2023’. Dit heeft geleid tot meer openheid en het bespreken van psychische problemen. Ook scholen besteden meer aandacht aan mentale gezondheid en vanuit de overheid worden er gelden vrijgemaakt voor preventieprogramma’s. Woensdag 1 november organiseerde de Rotary een avond in Werkhoven over dit probleem. Tijdens die avond werd duidelijk dat er een taboe heerst bij jongeren om het te hebben over mentale problemen. Belangrijk is dat er maatschappelijk een sfeer ontstaat dat het niet erg is dat het soms mentaal wat minder goed gaat. Ouders, scholen en andere personen binnen het netwerk van de jongere kunnen daarbij een grote rol spelen en het gesprek hierover aangaan. Het is belangrijk dat ouders, opvoeders en de samenleving als geheel blijven investeren in het welzijn van jongeren en blijven werken aan het creëren van een omgeving waarin ze zich gesteund en begrepen voelen.